fbpx

Sergej Pušnar: Porodi pod hipnozo so veliko enostavnejši (Ženska.si)

Avtorica: Jerneja Batista

O vse bolj popularni metodi poroda – porodu pod hipnozo – smo govorili z ginekologom in porodničarjem Sergejem Pušnarjem.

Hipnoza je stanje usmerjene pozornosti pri kateri se tako telesno kot tudi duševno sprostimo. Je varna in uspešna metoda, še posebej, ko jo izvajajo medicinsko izobraženi hipnoterapevti, kot so zdravniki in klinični psihologi. Hipnozo lahko izvedemo tudi sami. Da avtohipnozo lahko dosežemo potrebujemo primerno predhodno znanje. Za podatke o porodu pod hipnozo smo povprašali Sergeja Pušnarja, spec.ginekologije in porodništva.

Bolečina je pri porodu s hipnozo zmanjšana za več kot polovico!“Obe vrsti hipnoze sta primerni za porodnice, pri katerih vnaprej ne pričakujemo porodnih zapletov in si želijo mnogo manj bolečin ter krajši porod, nežen tudi za njihovega otroka,” poudarja Sergej Pušnar. Metodi sta učinkoviti pri skoraj 85 % porodnic, ki so se ustrezno pripravljale na porod v hipnozi ali avtohipnozi. V primerjavi s povsem naravnim porodom, pri katerem se ne uporablja nobene protibolečinske metode, so porodne bolečine s pomočjo hipnoze (ali avtohipnoze) zmanjšane za več kot polovico, pri epiduralni analgeziji pa za 75 %. Poleg tega sta obe obliki hipnoze povsem brez stranskih učinkov ali zapletov. “Pri porodih v hipnozi je prav tako za petkrat redkejše dokončanje poroda z vakuumsko ekstrakcijo otroka kot pri porodih v epiduralni analgeziji.” Kljub temu je epiduralna analgezija, kljub možnim stranskim učinkom zelo varna protibolečinska metoda za porodnico, katere koristi so veliko večje kot tveganje, da bi šlo kaj narobe.

Porodi so precej krajši“Porodi so pomočjo hipnoze ali avtohipnoze krajši od povsem naravnih porodov in precej krajši kot porodi v epiduralni analgeziji.” Umetne popadke uporabi zdravniško osebje pri porodu v epiduralni analgeziji skoraj pri vseh porodnicah, pri povsem naravnih porodih v približno 70 odstotkih, pri porodih, kjer uporabijo hipnozo ali avtohipnozo pa še redkeje. “Izguba krvi med porodom je, po nekaterih raziskavah, nekoliko manjša pri porodih v hipnozi ali avtohipnozi v primerjavi s porodom v epiduralni analgeziji ali povsem naravnim porodom.” Pogostost carskih rezov je pri vseh oblikah porodov skoraj povsem enaka. “Dobro pri hipnozi je to, da jo lahko kombiniramo z vsemi drugimi protibolečinskimi metodami, ki so na voljo, če je to potrebno,” pravi dr. Pušnar.

Porod pod hipnozo blagodejno vpliva tako na mater kot na otroka.Hipnoza ali avtohipnoza otroku nikakor ne škodita. Porodnice, ki so rojevale s pomočjo hipnoze so bile manj anksiozne (manj jih je bilo strah porodne bolečine, izhoda poroda itn.) v primerjavi s porodnicami, ki so rojevale povsem naravno. “Porodnice, ki so rodile s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze so lažje vzpostavile dobro laktacijo, prav tako je bilo tveganje za poporodno otožnost ali poporodno depresijo nekoliko manjše.”

In kako je s porodom pod hipnozo v Sloveniji?“Hipnoza se v porodništvu danes manj uporablja kot v preteklosti, ker so na voljo enako, ali povprečno celo bolj učinkovite in predvsem cenejše metode protibolečinske terapije med porodom, npr. epiduralna analgezija, narkotični analgetiki. Žal pa imajo te metode tudi neželene stranske učinke,” pojasnjuje dr. Pušnar. Danes se za takšen porod odločajo predvsem porodnice, ki želijo čimbolj naraven porod z malo porodne bolečine, ki je nežen tudi za otroka, zanimanje zanj pa je relativno veliko.

In kje se tak porod v Sloveniji izvaja?“Sam imam tečaje priprave nosečnic za takšen porod v Novi Gorici in v Ajdovščini, v Slovenj Gradcu izvaja pripravo nosečnic dr. Ana Ranc, specializantka ginekologije in porodništva, v Ljubljani in okolici se lahko obrnete na prof.dr. Pajntarja, znanega slovenskega porodničarja in še bi se kdo našel. Vsi smo tudi člani Društva za medicinsko hipnozo Slovenije, ki vključuje medicinske strokovnjake različnih specialnosti. Seveda je za porod s pomočjo hipnoze najbolje, da izvaja hipnozo ginekolog in porodničar, ni pa to tako nujno,” pravi dr. Pušnar.

Za vse nadaljnje informacije o porodu pod hipnozo se lahko pozanimate na e-naslovu: [email protected].