fbpx

Raziskovalna dejavnost

Hipersugestija in nevromišična dejavnost

Prof. dr. Marjan Pajntar je v sodelovanju z elektroniki–biomedicinci in fiziatri raziskoval vpliv hipersugestije v hipnozi na nevromišično dejavnost pri zdravih ljudeh in bolnikih z različnimi lokomotornimi težavami.

a) Vpliv hipersugestije na spontano in električno stimulirano delovanje motoričnih živcev in mišic

V poglobljenem raziskovanju EMG dejavnosti ter grobe mišične sile so ugotovili, da se, z uporabo različnih sugestij v hipnozi, lahko spremeni velikost spontane in električno izzvane kontrakcije različnih mišic pri zdravih ljudeh in bolnikih s paretičnimi mišicami. Ugotovili so tudi, da je hipersugestija pomembna pri utrujanju mišice, tako pri spontano ali električno izzvanih kontrakcijah. Z akademikom prof. dr. Vodovnikom je sodeloval tudi pri graditvi matematičnega modela krčenja mišic v hipnozi pri hemiparetičnih bolnikih (IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics). S prof. dr. Roškarjevo pa je ugotavljal vpliv hipnotične sugestije na motorično ekscitacijo. Kot vodilni strokovnjak za elektrofiziološke raziskave v hipnozi je bil naprošen, da je v knjigi Modern Trends in Hypnosis (1985) objavil prispevek: Some neuromuscular phenomena in hypnosis.

b) Vpliv hipersugestije na delovanje reinerviranih mišic

S sugestijo v hipnozi mu je uspelo po različnih perifernih živčnih poškodbah izzvati pozabljen motorični odgovor, ojačati nevromišični odgovor pri električni in spontano izzvani kontrakciji tako, da je bila v procesu rehabilitacije vzpostavljena tudi kompletna dejavnost prizadete okončine (International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis).

Raziskovalna dejavnost

c) Vpliv hipersugestije na rehabilitacijo hemiparetičnih bolnikov in bolnikov z lumboishialgijo

S sugestijo v hipnozi so do 37-krat povečali mišično moč paretičnih okončin. Raziskovali so izboljšanje tako s strani motoričnega odgovora posameznih mišic kot tudi s študijo hoje. Rehabilitacija bolnikov z lumboishialgijo je bila pod vplivom različnih sugestij v hipnozi veliko krajša.

d) Vpiv hipersugestije na delovanje sečnega mehurja pri ženskah

Raziskovali so vpliv in izboljšanje urinske inkontinence s pomočjo sugestij v hipnozi.

Prof Pajntar je kmalu po uvedbi hipnoze za lajšanje bolečin pričel s hipnoterapijo pri različnih psihičnih, psihosomatskih in somatskih obolenjih ter na mnogih drugih področjih uporabe hipnoze.