fbpx

Prof. dr. Marjan Pajntar

strokovno vodstvo pajntar

Prof. dr. Marjan Pajntar, dr. med., spec. gin. in por., univ. dipl. psih., višji zdravstveni svetnik, je profesor ginekologije in porodništva, diplomirani psiholog in hipnoterapevt.

Prof. dr. Marjan Pajntar, redni profesor ginekologije in porodništva, je bil rojen 6. septembra 1932 v Ljubljani. Študij na medicinski fakulteti je končal leta 1958, študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani pa leta 1961.

Specialistični izpit je opravil leta 1965. Leta 1969 je bil promoviran za doktorja znanosti s področja ginekologije in porodništva. Dve leti kasneje je dobil naziv docenta, nato pa leta 1978 postal izredni, čez šest let pa redni profesor ginekologije in porodništva.

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj je bil vodja porodniškega oddelka, od leta 1989 do 1999 pa je vodil Službo za raziskovalno delo na Ginekološki kliniki v Ljubljani.

Januarja 1994 je zasedel učiteljsko mesto rednega profesorja ginekologije in porodništva na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije mu je 7. junija 1995 podelilo naziv višji svetnik za aktivni prispevek na strokovnem, pedagoškem oziroma raziskovalnem področju.

Je dobitnik študentske Prešernove nagrade (1956), pridobil je diplomo športnega zdravnika (1973), Sekcija za perinatalno medicino Hrvaške mu je podelila diplomo za dolgoletno delo na tem področju, prav tako ga je z diplomo nagradilo tudi združenje ginekologov in porodničarjev. Zlato plaketo mu je podelilo Evropsko združenje za hipnozo v psihoterapiji in psihosomatiki. Je častni član dveh italijanskih strokovnih združenj za hipnozo.

Leta 1976 je bil skupaj z Dietrichom Langenom in Peom Olafom Wilkströmom pobudnik ustanovitve evropske seksicje Mednarodnega združenja za hipnozo (ISH), ki je leta 1990 postala neodvisna Evropska zveza za hipnozo (ESH).

V dolgoletnem raziskovalnem delu se je osredotočil na psihosomatske težave v porodništvu. S sodelavci je raziskoval osebnostne lastnosti nosečnic in porodnic z različnimi porodniškimi zapleti ter s posledicami le-teh pri otroku takoj po rojstvu in njihovim vplivom na njegov nadaljnji psihomotorični razvoj.

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije je dolga leta raziskoval vpliv hipnotičnih sugestij na nevromuskularno dejavnost okončin pri zdravih osebah, predvsem športnikih in pri bolnikih s poškodbami lokomotornega aparata.

Več let je bil vodja raziskovalnega dela na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Od leta 1999 je vodja projekta “Kakovost v zdravstvu v Sloveniji”, ki ga izvaja Zdravniška zbornica Slovenije. Je avtor in soavtor več kot 350 znanstvenih in strokovnih člankov ter avtor dveh izdaj knjige “Nosečnost in vodenje poroda”.

Leta 2009 mu je Zdraniška zbornica Slovenije podelila Hipokratovo priznanje za stanovsko in organizacijsko delo v medicini, leta 2010 pa mu je predsednik Republike Slovenije podelil red za zasluge za raziskovalno, klinično in pedagoško delo na področjih perinatologije in psihologije.